Temaarbete: Sveriges sjöar och vattendrag

14 november, 2013 av morbylangabibliotek

Finns inte mycket nytt och roligt i bokväg när det kommer till Sveriges sjöar och vattendrag, men det finns desto roligare resurser på nätet som du kanske kan ha nytta av. Exempelvis:

http://www.so-rummet.se/kategorier/geografi/naturgeografi (Här kan du ju också klicka dig runt för att hitta exakt det du söker!)

http://www.smhi.se/publikationer/sveriges-sjoar-1.1014 (Här hittar du ett faktablad om Sveriges sjöar från SMHI)

http://www.webbmagistern.se/svenskasjoar07.html (den här har jag ju tipsat om innan, men finns också med svenska sjöar)

Mer uppenbara karttjänster du kan ha användning av är ju exemeplvis https://maps.google.se/ eller Google Earth.

Filmer:

Livet vid sjön 13 min Från 10 år
Vilka djur och växter lever i och intill sjöarna i Sverige? Hur ser ekosystemet vid våra insjöar ut? Vi lär oss om fåglar, fiskar och andra djur som lever i och vid sjöar. Vi tittar också på skillnaderna mellan en slättsjö och en skogssjö samt vilka hot som finns mot livet i och vid sjön. Inledning: 00:00 Sjöar: 01:15 Slättsjöar: 0208 Övergödning: 07:55 Skogssjöar: 08:51 Försurning: 10:52 Sammanfattning: 11:44

Serien Sveriges stora sjöar
Tre filmer om Siljan, Mälaren och Vättern, samtliga från 10 år

Storsjön: Sveriges största sjö  18 min Från 10 år
Det här är Norrlands största sjö och kanske mest känd för allmänheten för sitt storsjöodjur. Frösön är den största ön i sjön och här finns det mesta från slalombacke till Peterson-Bergers bostad Sommarhagen. Jämtlands och Härjedalens enda stad Östersund, spelar en betydande roll för Storsjöns utveckling idag. I filmen besöker vi också Kastalen i Brunflo och storsjöodjursjägarna i Svenstavik.

 

%d bloggare gillar detta: