Författarporträtt: H.C. Andersen

16 januari, 2014 av morbylangabibliotek

Prezi:http://prezi.com/p32srvdll3i5/hc-andersen/

HC Andersen

                         hcHC

 

Hans Christian Andersen är Danmarks mest kände författare och levde på 1800-talet (1805-1875). Han föddes på ön Fyn och var son till en skomakare och en tvätterska. Eftersom hans pappa skadat sig i Napoleonkriget var det mamman som försörjde familjen och de hade det mycket fattigt. H C Andersen blev tidigt faderlös och han saknade även lekkamrater. I sin ensamhet läste han eller fantiserade mycket. Dessa fantasier spelade han upp som dockteater. Som barn såg H C Andersen ett teaterstycke spelat av Den Konglige Teatern och efter detta visste han att han ville bli skådespelare. Bara 14 år gammal övertalade han sin mamma att han skulle få flytta till Köpenhamn för att arbeta inom teatern. Det visade sig att H C Andersen inte var så bra som skådespelare, men att han istället hade talang för att skriva teaterstycke och efter att han fått en rik man att betala hans skolgång började han arbeta som författare.

 

1835 kom hans första häfte med sagor ut, som hette ”Eventyr, fortalte for børn”, och detta gjorde honom till en berömd författare. 30 år gammal var Andersen Danmarks mest lästa författare. Denna berömmelse spred sig och gjorde att han fick göra resor över hela världen. 1874 kom hans sista sagosamling ut och hans sagor har översatts till hundra olika språk. Han skrev förutom sagor, även romaner, reseberättelser, dikter, teaterpjäser och en självbiografi, men mest känd är han för sina sagor (152 st), Han har både bearbetat gamla folksagor, skrivit sagor som han har baserat på sägner och hittat på helt egna sagor. Hans sagor innehåller alltid fantasi, sorgsenhet, humor, enkelhet och åskådlighet. Exempel på skämtsagor är Dummerjöns och Lillklas och Storklas och ett exempel på en sorglig saga är Flickan med svavelstickorna.

Fastän H C Andersen var en mycket framgångsrik man var han väldigt blyg och ensam. 1844 kom sagosamlingen Nye Eventyr ut, som bland annat innehöll Den fula ankungen. Det är den berömda sagan om en ful ankunge som blir till svan och ska handla om H C Andersen själv. Han gifte sig aldrig, men den olyckliga kärleken till den svenska berömda sångerskan Jenny Lind (hon på 50-lappen), har inspirerat till flera sagor, bland annat Näktergalen.

H C Andersen anses vara den första författaren som skrev för barn. H.C. Andersenmedaljen är en av barnlitteraturens främsta utmärkelse och utdelas sedan 1967 vartannat år på diktarens födelsedag den 2 april.

 

Andra kända sagor är:

Kejsarens nya kläder, Den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och Sagan om Tummelisa.

Källa:

Alex författarlexikon; författarlexikon.  Sökord: Andersen H C http://www.alex.se/Alex/Lexicon.asp (20121220)

Bonnier Carlsens

http://www.bonniercarlsen.se/Upphovsman/Forfattarpresentationssida/?personId=11621 (20121220)

%d bloggare gillar detta: