För 100 år sedan

15 oktober, 2015 av morbylangabibliotek

Böcker:
Bilderböcker:
Bengtsson, Farfars mammas soffa
Genar, Spökpokalen
Lindgren, Den där Emil
Lindgren, Emil och paltsmeten
Lindgren, Emil och soppskålen
Lindgren, Emils hyss nr 325
Lindgren, När Emil skulle dra ut Linas tand
Lindgren, När lilla Ida skulle göra hyss
Lindgren, Titta Madicken det snöar
Sandwall-Bergström, Kulla-Gulla på barnhemmet
Sedwall, Glass och lite jazz (1930-talet)

Faktaböcker:
Jeppson, Pelle och världsarvet
Stark, Barnens århundrade

Webbplats:
Margit och Hildur berättar om sin barndom
http://www.iselau.se/HoM.html

Filmer:
Barnens århundrade: 1900-1910 När jag mötte Oscar II (från 6 år, 14 min lång) Ingen direkt faktafilm till en början med men bilder från århundrandet och en historia av Ulf Stark och man får se barn som åker karuseller och annat som eleverna kan relatera till. Faktainslagen börjar efter ca 9 min. Bl a om att barn får jobba, om matförsörjning, storstrejk och skolgång

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=U00606-01

Hur kan mammas, mormors eller mormors fars barndom ha sett ut? Serien Barnens århundrade berättar med hjälp av arkivfilm , decennium för decennium, om vad som hänt i barnens liv under 1900-talet. I varje program ingår en liten berättelse av författaren Ulf Stark. Den följs av en faktadel som berättar mer om respektive decennium. Första delen, 1900-1910, handlar om en resa till Stockholm, där huvudpersonen, en ung pojke, upplever den spännande huvudstaden och bland annat får åka spårvagn och till och med träffa kungen, Oscar II. I programmets faktadel får vi veta mera om vad som hände under det här decenniet.

Barnens århundrade: 1910-1920 Kärlek på kolonin (från 6 år, 14 min) Faktadelen börjar efter 6:35 min Om skolgång och TBC, istället för fritids fanns arbetsstugor, arbete, barnens dag, OS 1912, sport, Första världskriget (ur ett barnperspektiv)

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=U00606-02

I Ulf Starks berättelse om 1910-talet blir Evert kär i Linnea som han ser i en parad på Barnens Dag. Hon är den finaste blåklockan av alla! På sommaren far Evert på kollo, där han har en härlig tid med lekar och tävlingar och matlagning i friska luften. En dag tar Evert och hans kompis Herbert roddbåten till grannön för att smyg på flickscouterna. Och vem upptäcker de bland alla flickorna?! Linnea… I programmets faktadel berättas mera om vad som hände under 1910-talet.

Barnens århundrade: 1920-1930 Pappa okänd (från 6 år, 14 min) Faktadelen börjar efter 6:04 min Om arbete och fattigdom, sport, leksaker

http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=U00606-03

I programmet om 1920-talet berättar Ulf Stark om hur det går till när Solveig letar efter sin pappa som hon aldrig träffat. Hon får hjälp av sin kusin Gustav. Det är inte så lätt, kanske ska de istället försöka hitta en ny man åt Solveigs mamma? Kanske doktor Blomgren, eller någon av farbröderna på gymmet? I programmets faktadel berättas mera om vad som hände under 1920-talet i Sverige.

Faktalänkar för dig som pedagog:

http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/sverige-under-1900-talet#

SO-rummet om 1900-talet

http://www.popularhistoria.se/artiklar/100-handelser-som-skakade-sverige/

Populär historia

%d bloggare gillar detta: