Svenska berg

28 augusti, 2018 av morbylangabibliotek

 

Från AV-media

Jordens inre och yttre krafter Från 8 år 14 min
http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=SP0371
Hur gick det till när de svenska fjällen skapades? Varför det finns järnmalm och guld i Bergslagen och Västerbotten? Varför ser djurlivet så annorlunda ut på de olika kontinenterna? Har det bott dinosaurier i Skåne? Allt fanns men för väldigt länge sedan . . . Att jorden och Sverige ser ut som de gör idag är ingen slump. Det är resultatet av naturens egen process av inre och yttre krafter som format vår planet. Genom jordbävningar och erosion har mineraler och metaller bildats. Genom kontinentalplattornas rörelser har kontinenter suttit ihop och även skilts åt. Hav och bergskedjor skapats och försvunnit. Vi har ett jordklot i ständig förändring. I den här animerade filmen får vi reda på de grundläggande begreppen kring plattektonik och kontinentalplattor och grunden till hur världen – och det svenska naturlandskapet bildades.

Livet på fjället Från 10 år 15 min
http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=V8180
Vad vet du om fjällen i Sverige? Vilka djur och växter lever där? Hur ser ekosystemet på fjället ut? Vi lär oss om hur naturen ser ut på fjället, vilka djur som lever på fjället samt hur turismen påverkar fjällen. Vi tittar närmare på bl.a. fjällräven, myskoxen, fjällripan, fjällämmeln och renen.

Från UR

Berg på riktigt – Fjällen
https://urskola.se/Produkter/156117-Berg-pa-riktigt-Fjallen
Följ med till Kebnekaisemassivet och Tarfala forskningsstation i Lappland. Uppe på Storglaciären får du reda på mer om krafterna som nöter på berggrunden. Det blir också en bestigning av Sveriges fjärde högsta topp, Kaskasatjåkka, som ligger 2076 meter över havet. Programledare: Daniel Fallde.

Berg på riktigt  – Gotland
https://urskola.se/Produkter/156118-Berg-pa-riktigt-Gotland
På Gotland har vattnets krafter mejslat fram raukar och grottor i kalkstenen och format stränderna. I programmet får du reda på mer om Gotlands geologiska historia, du får följa med och leta urgamla fossil på stranden och titta på masklika droppstensformer i Lummelundagrottorna. Dessutom får du hänga med och surfa på vågorna som slår in mot ön. Programledare: Daniel Fallde.

Länkar:

Arbetsblad om Sveriges och Norges fjäll
http://www.logistikteamet.se/pdf/97891Teng430.pdf

 

%d bloggare gillar detta: