Skördefest

4 september, 2018 av morbylangabibliotek

Grönsaker, frukt och sädeslag

Länkar

Reklammaterial om frukt och grönt från ICA med lärarhandledning, elevuppgifter och filmer
https://www.ica.se/halsa/artikel/kompis-med-kroppen/studiematerial/

Österåkers kommun tillsammans med Karolinska Institutets projekt för att skapa hälsa. Övningar inom olika ämnen.
http://dok.slso.sll.se/CES/FHG/Fysisk_aktivitet/Informationsmaterial/pedagogiska-ovningar-kring-halsa.2013.pdf

Filmer från AV Media

Våra fyra sädeslag Från 6 år 16 min
http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=18&article=W1878
Våra fyra vanligaste svenska sädesslag är vete, råg, korn och havre. I filmen får vi se hur man på olika sätt använder de olika sädesslagen. Alla vet att man bakar bröd av mjöl. Men man använder också dem till annat. Exempelvis gör man malt av korn. Vi får också blicka tillbaka och se hur det var när vi till vardags åt mörkt fullkornsbröd och vitt bröd ansågs som fint. När Benjamin och Elin bakar funderar de över en del, bland annat varför alla inte tål mjöl och vad glutenintolerans är. Och att tänka ekologiskt är självklart i vår film. En film för Lågstadiet och Mellanstadiet.

Kan man plocka spagetti? Från 7 år 15 min
http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=SP0233
Lasse bor i mellersta Sverige och odlar spannmål. Vi får följa hans arbete under ett år och börjar med sådden i april. På försommaren bekämpas ogräs, i augusti börjar skörden av höstvetet och därefter är det dags att höstplöja. I filmen presenteras också Inger som odlar ekologiskt. I kvarnar mals säden till mjöl och i bagerier bakar man bröd.

Äpplen och äppelträd Från 6 år 8 min
http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=V7964
Det här är en film för barn om äpplen och äppelträd. I snitt äter vi i Sverige 12 kg äpplen per person och år, vilket är en himla massa äpplen! I filmen lär vi oss att äppelträdet är det vanligaste fruktträdet i Sverige. Vi tittar bland annat närmare på hur äpplet bildas av pollinerade äppelblommor och när på året vi skördar våra äpplen. I enlighet med LGR11 visar filmen på växters livscykler och anpassning till olika årstider.

Potatis (Vi lär oss om) Från 8 år 14 min
http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=36&article=v8154
En svensk äter i genomsnitt 45 kg potatis per år. I det här programmet studerar vi potatisen, som är ett av våra viktigaste baslivsmedel. Hur kom potatisen till Sverige? Hur odlas den idag? Vi lär oss om vad en potatis innehåller, hur den växer och vad man kan använda potatis till. Vi får även kunskap om potatisens ursprung och historia. Inledning 00:00 Var kommer potatisen ifrån? 01:20 Hur potatisen kom till Sverige 03:15 Egenskaper 04:42 Skörd 06:43 Massproduktion 09:44 Sammanfattning 13:10

 

 

%d bloggare gillar detta: